Bij straatfotografie is het de bedoeling dat je een foto maakt waarbij mensen op publieke plaatsen, zoals straten, pleinen, parken, (metro)stations e.d. gefotografeerd worden zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. Denk hierbij ook aan b.v. fotograferen vanuit een ander standpunt, van bovenaf of juist vanaf de grond.
Ga onopvallend te werk
Wanneer mensen opmerken dat je ze fotografeert, zullen ze altijd hun gedrag aanpassen. Ze kijken in de camera, lopen een andere kant op of ze zullen zich wegdraaien. Soms krijg je dan de blik waar je naar op zoek bent, maar bij straatfotografie wil je vaak het ongestoord gedrag vastleggen. Werk daarom vanaf een flinke afstand met een telelens of kies bewust voor een extra kleine camera. Let op: onopvallend is iets anders dan stiekem! Personen waarvan duidelijk is dat ze niet gefotografeerd willen worden, moet je vooral niet stiekem van een afstandje gaan fotograferen.
Maak een keuze
Straatfotografie kan je op verschillende manieren aanpakken. Al begint het allemaal bij de keuze of je rond gaat lopen, of op een bepaalde locatie blijft staan. Als je rond gaat lopen ga je actief op zoek naar opvallende modellen of situaties. Die zal je dan ook veel sneller tegenkomen dan als je zal blijven staan. In dit geval zal je echter wel snel moeten reageren en kan het soms dus zijn dat je net niet de juiste instellingen gekozen hebt. Je kan er daarom ook voor kiezen om een mooie locatie uit te zoeken en daar rustig af te wachten. In dat geval kan je je instellingen helemaal voorbereiden op de lichtomstandigheden en kan je wachten tot een bijzonder model passeert, of de zon net zo verschuift dat je interessante schaduwen krijgt.
Leg de volledige setting vast
Een straatbeeld kan zich onderscheiden door echt een totaalplaatje te geven. Waar je bij portretfotografie vaak let op één persoon, kan je bij straatfotografie veel meer een verhaal kwijt. Interacties met de omgeving, reacties van andere personen en soms ook onverwachte situaties leveren de mooiste beelden op. Straatfotografie laat zich niet plannen en juist dat onverwachte element maakt het voor veel fotografen een interessante tak van sport.
Let op compositie
Compositie is bij straatfotografie erg belangrijk. Een straatbeeld is namelijk vaak erg vol, waardoor je aandacht alle kanten op wordt getrokken. Ook als er geen mensen rondlopen is er nog van alles te zien. Dit zorgt al snel voor te drukke en onrustige foto’s. Kies daarom altijd een duidelijk onderwerp en zorg dat deze ook alle aandacht op zich vestigt. Dit kan door het onderwerp beeldvullend te maken, de achtergrond onscherp of juist een klein detail te fotograferen in plaats van een heel beeld. Gebruik de regel van derden om een mooie, rustige vlakverdeling te creëren.
Leg de sfeer vast
Probeer de sfeer van de straat goed over te brengen in je foto. Dit doe je het beste door bewust na te denken over de instellingen die je gaat gebruiken. Is er een grote afwisseling aan bewegende en stilstaande onderwerpen? Dan kan je dat goed vastleggen door te variëren met je sluitertijd. Wil je liever een onderwerp isoleren van de achtergrond? Kies dan voor een groot diafragma zodat je een kleine scherptediepte hebt.
Gebruik alle weersomstandigheden
Fel zonlicht zorgt voor harde schaduwen en interessante contrasten op straat. Regen laat voorbijgangers zich haasten en creëert fotogenieke reflecterende plassen. Een mistbank heeft iets onheilspellends en een lentedag laat het straatleven wat vrolijker lijken. Bij straatfotografie is het weer dus nooit een reden om niet op pad te gaan.
Experimenteer met je instellingen
Met een langere sluitertijd kan je bewegingsonscherpte creëren die je straatbeeld dynamischer maakt. Een korte sluitertijd zorgt er juist voor dat de tijd in een foto letterlijk stilstaat. Een groot diafragma zorgt voor een rustige achtergrond, waardoor je meer op details kan focussen terwijl een klein diafragma juist het totaalbeeld scherp in beeld geeft. Door te spelen met al je instellingen kan je dus iedere situatie op totaal verschillende manieren vastleggen. Durf hiermee te experimenteren en leg jezelf soms bewust beperkingen op, zodat je onverwachte resultaten krijgt.
Denk na over een ander tijdstip
Zijn je foto’s niet helemaal naar wens? Probeer eens op een ander tijdstip terug te komen. Ieder uur is het licht anders, veranderen de contrasten en veranderen de mensen. Het weer slaat om of de straten lopen leeg. De ‘sfeer’ op straat past zich continu aan en hierdoor kan jij de sfeer in je foto ook blijven aanpassen.
Maak meerdere foto’s
Zet bij straatfotografie je camera op burst-mode. Hierdoor maak je sneller meerdere foto’s achter elkaar, als je de sluiter indrukt. Omdat het bij straatfotografie draait om het vastleggen van hét moment, vergroot je voor jezelf die kans wanneer je meerdere foto’s maakt van een bepaalde situatie. Zo voorkom je dat er bijvoorbeeld net een arm voor iemands hoofd zit, of dat iemand op dat moment toevallig met zijn ogen knippert.
Overweeg kleur of zwart-wit
Het valt misschien wel op dat veel straatfoto’s in zwart-wit zijn. Dit komt omdat zwart-wit in dit geval wel enige voordelen heeft. Het grootste daarvan is dat een straatbeeld soms behoorlijk onrustig kan overkomen, zeker als er veel personen op te zien zijn. Door je foto’s zwart-wit te maken, maak je je beeld rustiger. Soms zijn kleuren echter wel erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een marktkraampje met felgekleurde producten, foto’s op de kermis of met graffitikunstwerken. In dit soort gevallen geven kleuren juist weer erg veel sfeer mee aan je beeld. Fotografeer daarom altijd in RAW. Zo kun je achteraf bepalen hoeveel, of welke kleur je foto nodig heeft.