© Foto: Marcel van Balkom © Foto: Marcel van Balkom

Lezing door Marcel van Balkom

 

Vanavond hebben we Marcel van Balkom in ons midden, hij vertelt over de Biesbosch, de dieren, fotografie in het algemeen en zijn veldwerk als tester van fotomaterialen en de ontwikkeling ervan.

 

De Biesbosch is volop in ontwikkeling, noordwaard I en noordwaard II, er zijn hele stukken land teruggegeven aan de natuur. Er zijn vele vogelsoorten actief in de Biesbosch.

Marcel vertelt over de IJsvogel welke eigenlijk wit van kleur is, en daarom lastig te fotograferen. Soms heb je weleens geluk dat er een op je schuiltent komt zitten, deze foto laat hij zien.

Bevers in de Biesbosch, tussen 1988 en 1992 worden in totaal 42 bevers uitgezet, in het begin zijn er veel bevers overleden, inmiddels zitten er nu rond de 300 Bevers in de wateren van de Biesbosch, als natuurbeheerders niet ingrijpen kunnen het er na 2030 wel 2000 zijn met alle gevolgen van dien.

Reeën kan je tijdens de bronst heel dichtbij benaderen, op enkele meters afstand, wanneer je zigzaggend loopt en niet met de grote lens er recht op af loopt blijven ze waarschijnlijk staan.

Marcel laat een oranjetipje zien, welke altijd landen op look zonder look.

Een canadese gans die vliegt boven de ondergaande zon, de cover van Marcel zijn eerste boek “ mooi de Biesbosch” Hij noemt deze foto een cadeautje, een puur gelukstreffer.

Een fuut met bijzonder visje, vanaf een laag standpunt genomen.

Een juffertje gemaakt met een macrolens, zit te drogen in het eerste ochtendlicht.

Zo laat hij nog vele foto’s zien, vertelt erbij hoe ze genomen zijn en welke technieken er zijn gebruikt. Dit komt tijdens de dag in de Biesbosch nog veelvuldig aan bod.

Marcel vertelt over het dynamisch bereik van de camera, vaak neem je niet waar wat het menselijk oog ziet. Door het gebruik van filters kan er een grotere dynamiek bereikt worden. Hij vertelt dat hij zich heeft gespecialiseerd in het filtergebruik bij landschapsfotografie.

Wat maakt een foto? Kleurharmonie..compositieleer gaat heel ver. Het luistert heel nauw hoe je het vierkantje van je foto opvult. Een foto is bedoelt om emotie los te maken bij mensen. Daarom is het heel belangrijk een bepaalde balans te creëren.

Brandganzen, purperreigers, IJsvogels, juffertjes, bevers, reeën, de fuut, canadese ganzen, Nijlgans (eend) welke worden aangevallen door de zeearend, roerdomp, zomaar een greep uit het aantal verschillende dieren welke we 13 Mei kunnen tegenkomen.

Wanneer je vogels wil fotograferen is het heel belangrijk dat je ervoor zorgt dat het oog scherp is, dat is waar veel fotografen mis gaan. Goed opletten dat je focust op het oog. Zorg ervoor dat de oogjes blinken, het liefst het licht van de zon erin weerkaatst.

Voordat de presentatie begint speelt er een filmpje over de fotoreis naar IJsland welke Marcel jaarlijks organiseerd en zijn 2e boek “a flirt with the arctic circle” word rond gegeven om in te zien.

Dit is een kort verslag van een gezellige avond, om de mensen die verhinderd waren een indruk te geven over wat er is verteld.

Rond de klok van 22.00 uur werd de avond afgesloten.

 

 

Inloggen voor leden

 

Leden kunnen hier inloggen met hun eigen gebruikersnaam en wachtwoord.

Inloggen

Volg ons

 

U kunt Nadir ook volgen via: